Blok 1 van 0
In uitvoering

Verandermodel

Het is een uitdaging om de hele school enthousiast met leerKRACHT te laten werken. Hoe kan het verandermodel je hierbij helpen?
Je kunt het verandermodel gebruiken als ‘bril’ om met het leerKRACHT-team naar de uitvoering van leerKRACHT te kijken en te bedenken welke acties nog nodig zijn.
Het verandermodel bestaat uit vier vlakken: overtuiging creëren, het goede voorbeeld geven, systemen en processen op orde krijgen en vaardigheden ontwikkelen.

TIP VAN DE EXPERTCOACH

Als oefening kan je het verandermodel toepassen op je persoonlijk leven. Denk bijvoorbeeld aan de goede voornemens die je met nieuwjaar hebt gemaakt. Misschien wilde je gezonder eten of meer bewegen? Loop in gedachten eens door de kwadranten om het model tot leven te brengen. Als je bijvoorbeeld meer wil gaan bewegen zou het model er als volgt kunnen uitzien. Overtuiging: Als ik meer beweeg, krijg ik een betere conditie, verlies ik overgewicht, en krijg ik meer energie. Die kan ik gebruiken om dingen te doen die ik leuk en belangrijk vind. Rolmodel: Enkele van mijn vrienden bewegen al veel meer dan ik en ik zie bij hen dat het ze energie geeft en dat het hen lukt om het vol te houden. Dan lukt het mij vast ook. Ondersteunende systemen en processen: In de wijk is een hardloopgroepje gestart. Het zou me helpen als ik me bij zoiets aansluit, want dan houd ik het gemakkelijker vol. Vaardigheden: Ik ga vaste momenten in mijn agenda zetten zodat ik een routine kan opbouwen en de tijd goed kan vasthouden.